SOĞUK ŞEKİLLENDİRME KALIBINDA SIVAMA YAPMAK

SIVAMA İŞLEMİNİN YAPILIŞI

Sıvama kalıpcılıgında genellikle ince sac ve benzeri malzemenin bir kalıp içine basınç yoluyla sokulup ve parçanın kalıp içinde aşağı yukarı doğru çekilmesi sonunda, parçanın yanal yüzeyleri düzgünleşerek kalıbın şeklini alır.

Sıvama olayı üç aşamada meydana gelir.

  • Zımbanın parçaya değmesi,
  • Sıvama işleminin oluşmaya başlaması,
  • Sıvama işleminin bitişi.
  • Sıvama yapılacak malzeme dişi zımba üzerine konur. Önce baskı plakası tarafından kıstırılır. Erkek zımba, sıvanacak malzeme ve dişi zımba temas haline gelinceye kadar sıvanacak malzemede herhangi bir değişme olmaz. Zımba dişi kalıp içine doğru ilerlemeye başladığı anda, zımba ucu kavis yarıçapına uygun olarak sıvanacak malzeme eğilir.

    Zımba ilerlemeye devam ettiğinde, sıvama yapılan kabın tabanında şekil değişikliği olmaz. Ancak sıvama işleminde, çekme ve basma gerilmeleri meydana gelir ve bu işlem traşlama (düzeltme) ile tamamlanır.

    Soğuk Şeki̇llendi̇rme Kalibinda Sivama Yapmak

    SIVAMADA KULLANILACAK MALZEME ÖZELLİKLERİ 
    Sıvama işleminde, sert olmayan sac ve krom nikelli sac ürünleri ile çelik olmayan metaller kullanılmalıdır.

    SIVAMA (ÇEKME) İŞLEMİ SIRASINDA MEYDANA GELEBiLECEK HATALAR VE ÖNLENMESİ

    Sıvama(çekme) işlemi yapılacak paraçalarda eğilme, basılma ve çekilmeler meydana gelir. Sıvama yapılacak iş çekilecek malzemenin cinsine, et kalınlığına, çekme derinliğine, çekme hızına, baskı kuvvetine, dişi ve erkek kalıp arasındaki sürtünme katsayına ve yağlama sistemine göre değişir.

    HATALAR VE ÖNLENMESİ

    • Çekmeden dolayı parça yüzeyinde portokal yüzeyi gibi küçük oluklar oluşursa, bunu gidermek için parça, keçelerle parlatılır veya krom kaplanır. Ancak bu işlem, işin maliyetini attıracağından parça, normalleştirme tavına tabii tutulur. Normalleştirme tavına tabii tutulan parçalarda yırtılmaya dikkat etmek gerekir.
    • Hatalardan biri de çekme sırasında kabın hadde yönünde uzama meydana gelir. Bu hatanın gider için kesilecek boyutun fazla alınması ve çekme işleminden sonra ağzının düzeltilmesi gerekir.
    • Sürtünmeden dolayı meydana gelebilecek çizilmeleri önlemek için kalıbın yağlanması gerekir.
    • Çekme işlemi sırasında renk değişimi olabilir. Bunu önlemek için tek taraflı kalıp boşluğu artırılır.
    • Çekilen malzemenin flanş veya gövde kısımlarında buruşmalar meydana gelebilir. Bu buruşmalara malzeme yığılması adı verilir ve malzemenin yırtılmasına neden olabilir. Bu hatayı önlemek için baskı kuvvetinin iyi ayarlanması gerekir. Bunun yanı sıra tek taraflı kalıp boşluğu bırakılara da önlenir.
    • Çekme kalıbından çıkan malzeme geri esneme sonucu açılır. Bu açılmayı önlemek için dişi kalıbın dip yüzeyleri biraz kronikleştirilir.
    • Bu hataların yanı sıra simetrik çekme yapılamayabilir, flanşlı durumlarda yırtılmalar olabilir, dikdörtgen ve kare çekmelerde köse yırtılmaları olabilir.
    Sıvama Kalıpları Buruşma Hataları

    Buruşma

    Sıvama Kalıpları Yırtılma Hataları

    Buruşma

    Sıvama Kalıpları Yırtılma Hataları

    Buruşma

    İLETİŞİM

    " Soğuk Şeki̇llendi̇rme Kalıbında Sıvama Yapmak " adlı yazımız hakkında sorularınızı sorabilir veya düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

    EN SON MAKALELER

    VIEW ALL -
    TOP