KAYNAK SONRASI ISIL İŞLEM

Kaynak sonrası ısıl işlem, parçadaki gerilimin giderilmesi için uygulanır. Bu sayede bozulma önlenir, gerilim, gevrek kırılma riski azaltılır ve korozyon riski ortadan kaldırılır.

Isıl işlem, malzemeinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirir. Isıl işlemde genellikle kullanılan yöntemler tavlama, sertleştirme, çökelme güçlendirmesi, temperleme ve su vermedir.

KAYNAK SONRASI ISIL İŞLEMİN NEDENLERİ

  • Elektro-cüruf kaynak işlemi ile elde edilen ürünlere kaynak sonrası normalleştirme gerekebilir. Isıl işlemle kaynak sonrası gerilimler giderilir ve ısıdan etkilenen bölgelerde etki ortadan kaldırılır.
  • Alüminyum alaşımlar gibi setleşmiş alaşımlara kendi orjinal özelliklerini yeniden kazandırmak için ısıl işlem uygulanır.
  • Yüksek dayanımlı çelikler de dahil olmak üzere bazı malzemeler çatlamadan kaynaklı kaynak hatalarına daha duyarlıdır. Bu malzemelerindaha az sünek olması nedeniyle ana metal ve kaynak üzerinde artık gerilim oluşabilir. Bu çeliklerde, hızlı soğutma sırasında martenzit oluşumu meydana gelebilir, bu da çatlak oluşmasına neden olur. Kaynak sonrası ısıl işlem bu sorunların ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.

İLETİŞİM

" Kaynak Sonrası Isıl İşlem " adlı yazımız hakkında sorularınızı sorabilir veya düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

EN SON MAKALELER

VIEW ALL -
TOP